Mısır
Tahıl familyasından bir bitki olan mısır ağırlıklı olarak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra un, mısır gevreği, mısır şurubu gibi ürünlerin üretiminde kullanılan mısır genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilmeye elverişlidir, büyüme ve gelişmesini yılın sıcak ve güneşli günlerinde gerçekleştirmektedir. Amerika kökenli olduğu kabul edilen mısır, ülkemize 1600’lü yıllarda Mısır’dan ‘Mısır Buğdayı’ adıyla gelmiş ve zaman içinde kısaltılarak mısır adını almıştır. Anadolu’da en çok Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Boyları 4 metreye kadar uzayabilmektedir.
Dünyada mısır üretimi yaklaşık 1,1 milyar ton olarak gerçekleşmektedir. ABD ve Çin, dünya mısır üretiminin yarısından fazlasını karşılamaktadır. Bu iki ülkeyi yaklaşık 80 milyon tonluk üretimle Brezilya takip etmektedir. Brezilya’nın hemen ardından sırayı alan AB ülkeleri ise yaklaşık 65 milyon ton mısır üretimine ulaşmıştır. AB ülkelerini sırasıyla Ukrayna (30 milyon ton), Arjantin (25 milyon ton), Hindistan (24 milyon ton), Meksika (22 milyon ton), Güney Afrika ve Kanada (14 milyon ton) ve Rusya (11 milyon ton) takip etmektedir. Türkiye mısır üretiminde 24. sırada yer almaktadır. Dünyanın en büyük mısır ihracatçı ülkesi ABD ‘dir.
ABD 302 milyon ton ile en fazla mısır tüketimi olan ülke olurken, Çin (216 milyon ton), Brezilya (55 milyon ton), Meksika (31 milyon ton), Hindistan (19 milyon ton), Japonya (15 milyon ton), Mısır (13 milyon ton), Kanada (12 milyon ton) en fazla mısır tüketen ülkeler arasındadır.
Türkiye’de yaklaşık 6 milyon ton mısır üretimi yapılırken, 2,5 milyon ton mısır ithalatı yapılmaktadır. Ülkemizde Konya (%19), Adana (%15), Mardin (%8), Osmaniye (%6), Karaman (%5), Sakarya (%5), Manisa (%5), Şanlıurfa (%4), Diyarbakır (%4) ve Kahramanmaraş (%4) illerinde yetiştirilen mısır, toplam üretimin %75’ini karşılamaktadır.
Kenz Group olarak uzman ve tecrübeli kadromuzla, talep edilen kalite ve özelliklere uygun olacak şekilde, yemlik ve gıdalık mısır tedariği ve ithalatında hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda Türkiye’de üretilen mısırın da tedariğini yapmakta, bu sayede çiftçilere ve üreticilere ticaretlerinde avantaj ve kolaylık sağlamaktayız.
İhracatında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar
- Kalite Standartları ve Sertifikalar
- Ambalajlama ve Nakliye
- Gümrük İşlemleri ve Vergiler
- Pazar Araştırması ve Rekabet
Ek olarak, dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalar
Fitalar: Mısırda kullanılan fitaların uluslararası standartlara uygun olması ve hedef ülke mevzuatına uygunluğu.
Tarım İlaçları: Üretim sürecinde kullanılan tarım ilaçlarının kalıntı miktarlarının sınırlar içerisinde olması.
Mikrobiyolojik Kriterler: Ürünün mikrobiyolojik açıdan güvenli olması.
Üzerindeki Etiketleme: Ürün üzerindeki etiketlerin, hedef ülkenin dilinde ve mevzuatına uygun olarak hazırlanması.
Bu maddeleri dikkate alarak, mısır ihracatında başarılı olmak ve hedef pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmek mümkündür.